Gasprijs 2024 | Vattenfall (2024)

 1. Thuis
 2. Gas
 3. Prijs van gas
Gasprijs 2024 | Vattenfall (1)

De gasprijs is van grote invloed op je energierekening. Daarom vind je hier alles wat met gastarieven te maken heeft. Zoals de huidige stand van zaken, de ontwikkeling van gasprijzen en hoe de prijzen zijn opgebouwd.

Ontwikkeling gasprijzen per m3 afgelopen jaren

Verschillende maatschappelijke ontwikkelingen zijn van invloed op de huidige energieprijzen. In 2022 steeg de gasprijs tot een recordhoogte, door de angst voor tekorten. Het had tot gevolg dat we massaal de thermostaat een graad lager zetten.

Dit laatste en de milde winters van de afgelopen jaren zorgden ervoor dat de prijzen weer begonnen te dalen. Vraag en aanbod kwamen meer op één lijn te liggen. Toch is de huidige gasprijs nog steeds niet op het niveau van voor 2022. Wel lijkt het erop dat de tarieven stabiliseren.

Gasprijs 2024 | Vattenfall (2)

Veranderingen gasprijzen 2024

Op 1 januari 2024 waren er veranderingen die van invloed zijn op de gasprijzen. Het prijsplafond werd bijvoorbeeld stopgezet. Maar de belangrijkste verandering voor de gasprijs is de verhoging van de energiebelasting op gas.

Dit is veranderd per 1 januari

De opbouw van je gasprijs

De prijs van gas bestaat uit vier onderdelen: de gasprijs per m3,vaste leveringskosten, netbeheerkosten en overheidsheffingen en btw.

Hiermee kun je gasprijzen een stuk makkelijker vergelijken. En je krijgt inzicht in de prijs van gas.

1. De gasprijs per m3

Je betaalt gas per m3. Dat spreek je uit als 'kubieke meter'. Het zijn variabele leveringskosten. Verbruik je meer gas, dan betaal je ook meer.

2. Vaste leveringskosten

Als tweede betaal je vaste leveringskosten. Deze kosten verschillen per leverancier. Je betaalt een vast bedrag: het maakt niet uit hoeveel gas je gebruikt.

3. Netbeheerkosten

De netbeheerder rekentnetbeheerkostenvoor de gasleidingen naar je meterkast. Denk bijvoorbeeld aan de aanleg en het onderhoud hiervan. Ook de huur van je meter in je meterkast zit in deze kosten.

De netbeheerkosten staan op je energierekening. We betalen ze daarna door aan de netbeheerder.

4. Overheidsheffingen en btw

Tot slot betaal jeoverheidsheffingen en btw. De overheid bepaalt de hoogte hiervan. Deze kosten staan net als netbeheerkosten op je energierekening. We betalen ze daarna door aan de overheid.

Gemiddelde gasverbruik per huishouden

Wat een gemiddeld huishouden aan gas verbruikt is afhankelijk van de grootte van het huishouden. Maar ook aan het type huis en hoe hoog je de thermostaat zet. Volgens het Nibud verbruikt een huishouden gemiddeld 1.110 m3 per jaar.

Wil je weten hoeveel je gemiddeld verbruikt? Gebruik dan onze rekentool, die een schatting voor je maakt. Ben je al klant, kijk dan inMijn Vattenfall. Hier zie je hoeveel je verbruikt, en vergelijk je je verbruik met soortgelijke huishoudens.

Vast, variabel of dynamisch contract

Wil je graag zekerheid van je gasprijs, kies dan voor een vast contract. Hiermee betaal je voor een bepaalde periode een vaststaand bedrag per m3. De schommelingen van de gasprijs hebben zo geen invloed op de prijs die je betaalt. De energiebelasting op gas en de btw kunnen wel wijzigen in de periode waarvoor de vaste gasprijs is afgesproken.

Bij een variabel contractveranderen je tarieven een aantal keer per jaar. De prijs die je voor gas betaalt, beweegt dan met de markt mee. De prijzen kunnen stijgen, maar ook dalen.

Wanneer je kiest voor een dynamisch contract, dan veranderen de tarieven van je contract direct met de markt mee.De gasprijs wordt dagelijks aangepast.

Gasprijs 2024 | Vattenfall (3)

Energieadvies: gas aanvragen

 • Vul je postcode in
 • Kies voor gas en eventueel stroom
 • Zie meteen wat je betaalt
 • Kies het product dat bij je past

Je prijs per m3 vind je in Mijn Vattenfall

De gasprijs die je betaalt is afhankelijk van het contract dat je afsluit. Wil je weten welke prijs per m3je betaalt? Kijk dan in Mijn Vattenfall. Hier vind je alle tarieven die we met elkaar hebben afgesproken.

Tips om gasprijzen te vergelijken

Vergelijk gasprijzen om erachter te komen wat de beste optie is voor je persoonlijke situatie. Let hierbij niet alleen op de prijs, maar ook op de service van de leverancier, hoe groen het gas is en eventuele extra’s. Prijzen vergelijken doe je zo:

 • Zoek de gegevens van je gasverbruik op. Kijk hiervoor op je afgelopen jaarafrekening of in Mijn Vattenfall.
 • Maak met deze gegevens een berekening van wat je verwacht kwijt te zijn, als je bij dit contract blijft.
 • Vergelijk dit bedrag en je wensen met andere leveranciers. Maar ook met je eigen leverancier: misschien vind je hier een contract dat beter bij je wensen aansluit.
 • Tip: de meest objectieve manier om prijzen te vergelijken is via hetModelcontract Energie. Dit product is bij elke aanbieder gelijk. Vul wel steeds hetzelfde verbruik in voor gas en stroom.

Overweeg je om over te stappen, onderzoek dan welke soort gas wordt aangeboden. Maar ook welk voordeel je precies krijgt. Zo maak je altijd de beste keuze.

Overstappen naar gas van Vattenfall

Het is eenvoudig om naar onsover te stappen. Bepaal eerst welke energie je af wilt sluiten. Alleen gas, of gas en stroom. Kies dan het contract dat het beste bij je past. En vul dan je gegevens in. Hierna regelen we alles voor je.

Het overstappen van energiecontract zelf kost geen geld. Maar het opzeggen van je huidige energiecontract misschien wel. Check daarom de einddatum van je huidige contract. Zo voorkom je dat je misschien een opzegvergoeding moet betalen.

Gasprijs 2024 | Vattenfall (4)

Overal en altijd inzicht in je verbruik en kosten

Besparen begint met inzicht. We zorgen ervoor dat je overal en altijd inzicht hebt in je verbruik en kosten. Bekijk welke resultaten je hebt behaald met je besparingen. Je ziet het via de Energie app en Mijn Verbruik.

Lees meer over Altijd inzicht

Veelgestelde vragen over de prijs van gas

Wat is de prijs gas per kuub/m3?

De prijs van gas varieert. Het is onder andere afhankelijk van het contract dat je hebt. Ben je klant bij ons, kijk dan inMijn Vattenfallvoor de gasprijs die je betaalt.

Nog geen klant? Vul in een paar stappen onsaanbod op maatin. Dan zie je meteen de prijs van gas perm3.

Waaruit bestaat de gasprijs?

De prijs van gas bestaat uit vier onderdelen:

 • de gasprijs per m3
 • vaste leveringskosten
 • netbeheerkosten
 • overheidsheffingen en btw

Wat is het verschil in prijs tussen groen gas en niet-groen gas?

Groen gaswordt duurzamer geproduceerd dan aardgas. Bij ons kun je kiezen uit twee varianten:

 • PuurGroen Gas is gemaakt van 100% groen gas. Daarmee zet je een grote stap op weg naar fossielvrij verwarmen.
 • MixGroen Gas bevat 10% groen gas, aangevuld met aardgas.

Hoe zit het met de prijs van gas vergeleken met elektriciteit?

Dat is moeilijk te zeggen, omdat de prijzen van zowel gas en stroom variëren. Daarbij betaal je gas per m3 en stroom in kWh.

Wel kun je het verschil in prijs zelf berekenen. Neem dan als uitgangspunt dat 1 m3 gas gemiddeld voor ongeveer 10 kWh stroom staat.

Meer over de prijs van stroom

Kun je beter kiezen voor een vaste prijs of variabele prijs gas?

Zowel een vaste prijs als een variabele prijs heeft voordelen en nadelen.

Met een vaste prijs voor je gas betaal je steeds hetzelfde leveringstarief per kuub. Voor de volledige looptijd van je vaste contract. Hiermee weet je waar je aan toe bent. Maar als energieprijzen zakken, daalt jouw leveringstarief niet mee. En je betaalt een opzegvergoeding als je voor de einddatum van je contract opzegt.

Alles over vaste contracten

Met een variabel contract kunnen wij de prijzen op elk moment aanpassen. Over een prijswijziging informeren wij je ten minste 30 dagen van tevoren. Je betaalt minder bij dalingen van de leveringstarieven, maar meer bij stijgingen ervan. Wel kun je je contract maandelijks opzeggen.

Alles over variabele contracten

Wat was de regiotoeslag gas?

Vroeger betaalde je voor het vervoer van aardgas in Nederland regiotoeslag gas. Dit betaalde je aan ons als energieleverancier, en wij weer aan je netbeheerder. Hoe verder van Groningen verwijderd, hoe hoger de regiotoeslag was.

Deze regiotoeslag is in 2020 afgeschaft.

Is er in 2024 ook een prijsplafond?

Om je te beschermen tegen hoge energieprijzen werd voor het jaar 2023 het prijsplafond ingesteld. Hiermee kreeg je korting op je energierekening als je leverancier een prijs rekende boven de zogenaamde plafondprijs. Per 1 januari 2024 is dit gestopt en betaal je weer de tarieven van je contract.

Wat betekent de verhoging van de energiebelasting voor mijn gasrekening?

De verhoging van de energiebelasting wordt doorgerekend naar je energierekening. Deze zal dus hoger uitvallen. Het idee achter deze verhoging is dat je zo zuiniger met gas omgaat.

Meer informatie over gas

 • Inzicht in je gemiddeld gasverbruik

  Inzicht in je gasgebruik

 • Goedkoopste gasleverancier

  Zo vind je de goedkoopste gasleverancier

 • Groen gas, wat is dat?

  We leggen het je uit

Gasprijs 2024 | Vattenfall (2024)

FAQs

What is the natural gas forecast for 2024? ›

The U.S. Energy Information Administration (EIA) is projecting a Henry Hub natural gas spot price average at $2.20/MMBtu for 2024, unchanged from the average price the agency modeled a month earlier.

What is the forecast for gas prices in the UK? ›

The average price of gas under the direct debit cap will fall to 5.5 p/kWh in July 2024, the average price of electricity will fall to 22.4 p/kWh. Average standing charges under this cap will remain around current levels.

What is the divestment of Vattenfall? ›

The divestment increases Vattenfall's opportunities to invest in fossil-free projects that better suit our overall portfolio and risk appetite, while securing the future of the projects. The purchase price amounts to GBP 1.0 billion and, as a result of the sale, previous impairments and provisions are reversed.

Why is there a gas shortage in 2024? ›

EIA projected dry gas production will ease from a record 103.79 billion cubic feet per day (bcfd) in 2023 to 102.99 bcfd in 2024 as several producers reduce drilling activities after gas prices fell to a 3-1/2-year low in February and March. In 2025, EIA projected output would rise to 104.79 bcfd.

What will natural gas futures prices be in 2025? ›

Recent Contracts
LastChg
Natural Gas Feb 2025$3.794-0.034
Natural Gas Mar 2025$3.357-0.031
Natural Gas Apr 2025$3.086-0.022
Natural Gas May 2025$3.104-0.020
6 more rows

How much will gas prices be in 2024? ›

Diesel fuel retail prices per month in the U.S. 2022-2024

In May 2024, one gallon of diesel cost an average of 3.82 U.S. dollars in the United States. That was a decrease compared to the previous month, and also lower than the same month the year prior.

What are the future gas prices predictions? ›

Gas Overview

Our real-time GAS to USD price update shows the current Gas price as $3.39 USD. According to our Gas price prediction, GAS price is expected to have a -12.68% decrease and drop as low as by June 20, 2024.

Will prices go back down? ›

They're most likely gone forever. That's because prices, on average, are a one-way ticket, generally rising over time, and falling only when something has gone wrong with the economy. Officials at the Federal Reserve who set the nation's monetary policy are determined to keep it that way.

Who is Vattenfall owned by? ›

Ownership. Vattenfall AB is wholly owned by the Swedish state. Major parts of the Group's business are conducted in wholly and partly owned subsidiaries.

Can you invest in Vattenfall? ›

Is it possible to buy shares in Vattenfall? A: No. The parent company of the Vattenfall Group, Vattenfall AB is a non-listed company, 100% owned by the Swedish state.

What countries are involved in the Vattenfall? ›

Vattenfall is a Swedish multinational power company owned by the Swedish state. Beyond Sweden, the company generates power in Denmark, Finland, Germany, the Netherlands, and the United Kingdom. Electricity generation, distribution and sales, district heating, renewable energy.

What is the projected future of natural gas? ›

We forecast increases in natural gas prices as demand for natural gas grows faster than supply in 2024. In 2022 and 2023, increases in natural gas supply (domestic natural gas production and imports) exceeded the increases in natural gas demand (domestic consumption and exports).

What is the LNG forecast for 2024? ›

We forecast that U.S. LNG exports increase 2% in 2024 to average 12.2 Bcf/d. In 2025, we forecast that LNG exports grow by an additional 18% (2.1 Bcf/d). We forecast U.S. natural gas exports by pipeline to grow by 3% (0.3 Bcf/d) in 2024 and by 4% in 2025.

How high will gas prices be in 2025? ›

Crude futures lost over 10% in 2023, with Brent averaging $82.17 a barrel and U.S. West Texas Intermediate crude averaging at $72.93. U.S. gasoline prices are expected to average around $3.40 a gallon in 2024 and $3.20 in 2025, compared with around $3.50 in 2023, according to the EIA's Short Term Energy Outlook report.

What is the oil price forecast for 2024? ›

"Although we expect oil prices to rise from early June levels, lower-than-expected Brent prices in May mean our forecast for 2024 is $84/b, 4% lower than our May forecast," the EIA said in its June Short-Term Energy Outlook.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Arline Emard IV

Last Updated:

Views: 6071

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arline Emard IV

Birthday: 1996-07-10

Address: 8912 Hintz Shore, West Louie, AZ 69363-0747

Phone: +13454700762376

Job: Administration Technician

Hobby: Paintball, Horseback riding, Cycling, Running, Macrame, Playing musical instruments, Soapmaking

Introduction: My name is Arline Emard IV, I am a cheerful, gorgeous, colorful, joyous, excited, super, inquisitive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.